< προηγούμενη σελίδα

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ξεκινάει από την αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής, ή έστω συνηθειών, και μπορεί να επεκταθεί σε αλλαγές στο ίδιο το σπίτι, ώστε να γίνει λιγότερο ενεργοβόρο και πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Ακολουθώντας κάποιες συμβουλές σχετικά με τη χρήση των συσκευών στην κουζίνα, όπως θα βρείτε εδώ, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και τη σπατάλη ενέργειας.
Ορθότερη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, απενεργοποίηση της αναμονής, αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με νέους οικονομίας, σβήσιμο φωτισμού και της τηλεόρασης όταν δε βρισκόμαστε στο χώρο αποτελούν βήματα για λιγότερη σπατάλη ενέργειας.
Από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι ο θερμοσίφωνας, οπότε και η λειτουργία του θα πρέπει να γίνεται όταν απαιτείται, ενώ η εγκατάσταση ηλιακού, θα προσφέρει άφθονο ζεστό νερό χωρίς επιπλέον κόστος.

Σημαντική είναι και η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας τόσο του καυστήρα (όχι πάνω από τους 21 C), όσο και του κλιματιστικού για την ψύξη (όχι κάτω από τους 25 C) που θα μας δώσουν ιδανικές συνθήκες στο χώρο, ενώ δε θα πρέπει να παραμελούμε και τη συντήρησή τους για καλύτερη απόδοση.

Η μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει λιγότερη απώλεια θερμότητας κατά το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι. Πέρα από τις λύσεις αντικατάστασης κουφωμάτων, μόνωσης της ταράτσας κτλ που έχουν αρκετό κόστος, μπορείτε να τοποθετήστε ταινίες μονωτικές σε κουφώματα και πόρτες που εμποδίζουν τον αέρα να μπει, όπως και τέντες ή στόρια για να εμποδίσετε να φτάσει ο ήλιος σε τοίχους και παράθυρα. Ακόμη και οι σκούρες-βαριές κουρτίνες βοηθούν καθώς λειτουργούν ως μόνωση με τον αέρα που κρατούν σταθερό.

Φυσικά, όπου είναι δυνατό να γίνει η χρήση αερίου (φιάλης ή φυσικού) προσφέρει θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα κάνοντας οικονομία σε ρεύμα και πετρέλαιο με λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον, ενώ σύγχρονες λύσεις όπως είναι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και εισόδημα.